Cum să-ți faci copilul să iubească matematica
De ce sunt atât de mulți copii cărora nu le plac numerele? Unii dintre ei simt o frică într-atât de intensă încât poate fi considerată o fobie – numerofobie sau aritmofobie. Aceste frici au pornit de undeva – copiii nu se nasc cu o aversiune fața de numere.
Ca părinți, trebuie sa ne ajutăm copiii să fie comfortabili cu numerele. Îi va ajuta la școală, dar mai ales îi va ajuta în viață.
Mai jos aveți câteva sfaturi prin care să-i faceți pe copii să iubească matematica.
1. Să fii un bun exemplu
La fel ca la citit. Sau la orice altceva. Dacă ei văd că tu citești, fumezi, înjuri în trafic sau spui că nu îți place matematica, să nu fii surprins că te vor copia. Și viceversa.
2. Implică-i în jocuri de matematică
De exemplu, calculați împreună cât costă familia voastră faptul că cineva a lăsat becul aprins în baie timp de 10 ore, peste noapte. Este un bec LED, care consumă 10W pe oră, înmulțit cu 10 ore = 100W. Iar un KW costă aproximativ 0,5 lei, înseamnă că becul lăsat peste noapte a costat familia voastră 5 bani.
Copilul va înțelege mai ușor logica matematicii, plus va fi mai atent data viitoare cu bugetul familiei.
3. Distrați-vă cu matematica
În ciuda părerii multor oameni, matematica nu este plictisitoare. De fapt, sunt foarte multe modalități să te distrezi. Puteți folosi jucării precum LEGO să-i învățați fracții sau să-i învățați origami ca să iubească geometria.
În Finlanda, copiii învață multidisciplinar matematică, biologie, logică, etc, trebuind să proiecteze și să construiască căsuțe pentru păsărele.
4. Ajută-l dacă are nelămuriri
Imaginează-ți că acum tu, ca părinte, trebuie să înveți ceva complicat, precum chineză sau dinamica fluidelor pe planeta Saturn. Poate fi demotivant dacă nu ai pe cineva care să te ajute, mai ales în condițiile în care specia noastră devine din ce în ce mai superficială, mai grăbită, mai puțin dispusă să aloce timp de calitate. Un prieten care să te ajute din când în când e aur curat.
5. Folosește disonanța cognitivă
Spune-i că este bun la matematică (chiar dacă este extrem de îmbunătățibil). Fă-l și pe el să spună același lucru. Fă-l să spună altor copii că matematica este cool. Atunci va începe să se comporte ca și când așa este.
6. Folosește Presiunea Socială Pozitivă
Dacă aduci pe la tine pe acasă colegi de-ai copilului tău să lucrați împreună la matematică, se vor motiva unul pe altul. Este ca mersul la sală. Dacă mergi singur, ai șanse mari să abandonezi. Dacă mergi cu un prieten, șansele scad enorm
7. Dă-i exemple de personalități care au învățat matematică când erau mici
Există filme superbe cu oameni de știință de excepție, criptografi care au ajutat la câștigarea războaielor, matematicieni care au trimis rachete în spațiu. Arată-i ce frumoasă e matematica, ce apreciați au fost acei oameni.
Chiar și noi, la Kidibot, avem 130+ de personalități care îi încurajează pe copii să învețe și să nu se dea bătuți.
8. Înscrie-l la Concursul de Matematică Kidibot, denumit Antrenamentele Forțelor Speciale!
Este o modalitate de motivare extrem de eficientă de a-i face pe copiii de clasele I-IV să iubească matematică. Copiii intră în cadrul unor forțe de elită, denumite Forțele Speciale Kidibot. Iar ca orice forțe de elită, trebuie să se antreneze constant, în cazul de față la matematică. https://www.kidibot.ro/inscrie-ti-copilul-la-concursul-de-matematica-kidibot/
Mai sunt și altele, dar le spunem părinților care deja sunt membri Kidibot. 🙂
Dacă ți-a plăcut:
- crează-ți acum un cont gratuit de părinte/copil/profesor pe www.kidibot.ro
- dă like paginii www.facebook.com/kidibot
- cere să fii primit în Grupul Kidibot România pe facebook, unde părinți cărora le pasă, ca tine, se implică să ofere copiilor lor cele mai bune șanse din această țară.