Cum a fost la evenimentul „Vianu SciTech Evo Fest”

4.9
(45)

Am răspuns pozitiv la o idee a elevilor din clasa a X-a A a Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” – CNITV Oficial, coordonați de dna dirigintă Corina Elena Vinț și alte cadre didactice dedicate, care s-a aprins și cu sprijinul nostru a prins proporții.

Așadar, joi, 5 decembrie 2024, Asociația StartEvo a organizat împreună cu gazdele noastre, la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, un eveniment foarte interesant despre noile tehnologii:

Au participat peste 70 de profesori de TIC, matematică și fizică (din București, Teleorman și încă două zone ale țării), peste 170 de elevi din Vianu și din alte licee (amfiteatrul a fost plin). Peste 70 de voluntari, elevi, cadre didactice, părinți și prieteni ai asociației noastre, au dat o mână de ajutor la realizarea unui super eveniment.

În prima parte, au răspuns invitației noastre oameni minunați, care au reușit să inspire prin ideile și discursurile lor, la VIANU SciTech Evo TALKS:

  • domnul Ministru al Energiei, Sebastian Burduja
  • domnul secretar de stat Florin Lixandru (Ministerul Educației)
  • doamna Ioana Cosma, inspector de specialitate
  • Alexandru Mironov (Jurnalistul de știință #1 din Ro)
  • Valentin Necoară (Director Tehnic certSIGN) și Ionuț Florea
  • Andrei Avadanei (CEO BitSentinel, DefCamp, Cyber Edu)
  • Mihai Peca, Specialist Formare și Certificare ECDL/ICDL
  • Marian Naiman, Expert Chimist, membru de onoare Astroclubul București
  • Claudiu Cherciu, Research Engineer at RISE
  • George Butunoiu, Head Hunter-ul #1 din Ro
  • Viorel Spînu – Expert AI
  • Ana Spînu – Elevă, pasionată de AI

În partea a doua, au fost puși la treabă, la Vianu SciTech Treasure Hunt. Împărțiți în echipe, participanții au fost provocați să rezolve probe de gândire algoritmică, hardware, printare 3D, robotică, VR, și multe altele, gândite de cei de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”Asociația StartEvoECDL, Tp-LinkInstitutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București,  certSign, Eugen Demetercă, Viorel și Ana Spînu.

La final, evident, am avut multe premii de la partenerii noștri care s-au dat peste cap să ofere surprize foarte plăcute tinerei generații deștepte. certSign a oferit profesorilor câte o carte, voluntarilor pizza și fructe, premii pentru câștigători, Cărturești a oferit agende cu un super mesaj „Aer proaspăt pentru minte”, dar și cărți super faine, cadouri ieșite din minți am primit de la MindBlower pentru toți participanții, ECDL a oferit câștigătorilor super cursuri, apă am avut de la Coca-Cola, TP-link ne-a oferit multe premii, și bineînțeles de la prietenii noștri reviste Știință și Tehnică.

Parteneri:

A deschis discuțiile doamna director Claudia Anghel.

Astăzi am plăcerea de a-l invita pe scenă pe domnul ministru Sebastian Burduja, un om care a demonstrat că pasiunea și determinarea pot aduce schimbări esențiale. Cu experiență în economie, tehnologie și administrație publică, domnul Burduja este mereu implicat în proiecte care promovează progresul și inovația”, ne spunea în introducere eleva Stella David, clasa a X-a, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”.

Domnul Ministru Sebastian Burduja a ținut un discurs inspirațional, dar a avut parte și de întrebări tehnice despre energie de la elevii prezenți, preocupați de un viitor mai bun al țării noastre.

Prezent la evenimentul nostru, domnul secretar de stat Florin Lixandru a amintit de importanța științelor și de Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, care anul acesta s-a desfășurat la București și unde țara noastră a avut rezultate excelente. Felicit pe această cale pe prietenii noștrii de la Buzău, care au îndrumat elevi care au câștigat 2 din cele 12 medalii obținute de România (un aur și un bronz).

Suntem onorați să o avem alături de noi pe doamna inspector Ioana Cosma și o rugăm să ne adreseze câteva cuvinte“, o invita elevul Rareș-Ștefan Dumitrescu. Ne-am bucurat de sprijinul doamnei Ioana Cosma, inspector de specialitate TIC și Informatică și în organizarea cercului pedagic la care au participat profesorii de profil.

De la un eveniment despre tehnologii nu puteau lipsi prietenii noștri de la Știință și Tehnică.

Cu deosebită onoare, Rareș-Ștefan Dumitrescu l-a invitat pe scenă pe domnul Alexandru Mironov, „unul dintre scriitorii contemporani cei mai importanți, autor de articole științifice și editor al revistei Știință și Tehnică. Cu o vastă experiență în acest domeniu, publicând un număr imens de articole pe această temă, ne va împărtăși viziunea viitorului din Asia și cele mai căutate joburi și, bineînțeles, ultima creație a sa ,,Jurnalul noului drum al mătăsii’’.

Iar când pășește pe scenă domnul Mironov are talentul să ne trimită direct în viitor. Mai precis în 2050, unde vom lucra deja în spațiu, iar drumul spre serviciu se va face cu un skylift super rapid. Nu e SF, e un proiect deja în lucru, pe care elevii îl pot prinde realizat, fix în momentul în care vor fi în câmpul muncii. Ce meserii ne rezervă viitorul? Mai avem de dezbătut…

Următorul în agenda noastră a fost domnul Valentin Necoară… „este Director Tehnic la CertSIGN, o companie românesca specializată în soluții de securitate cibernetică și certificare digitală. Principalele ei domenii de activitate includ certificatele digitale, semnăturile și sigiliile electronice, arhivarea electronică și multe altele. Astăzi, ne va împărtăși din experiența sa vastă în domeniu. Îl invităm pe scenă în aplauzele dvs!”, așa cum ni l-a prezentat eleva Zăvoianu Irina-Maria.

Dar să vezi surpriză… pe scenă Ionuuuuț Floreaaa. Sponsorii noștri principali, cei de la certSign, ne-au jucat o festă frumoasă. Nu a fost un furt de identitate, ci un joc prin care ne-au făcut să fim mai conștienți despre pericolele din mediul online, despre o cyber-igienă și despre proiectul Cyber4Teens.

Următorul invitat pe scenă – Andrei Avădănei,CEO și fondator al Bit Sentinel, Organizator al DefCamp, founder al platformei disponibilă la nivel global cyber-edu, un lider recunoscut în securitatea cibernetică. Cu o experiență vastă și contribuții importante în protejarea organizațiilor de amenințările digitale, Andrei este o voce esențială în acest domeniu”, ne spunea cu emoție Matei Ferșeta, dar mai spunem noi, că este un idol pentru acest tânăr elev și o sursă de inpirație, un model demn de urmat în viață.

Lui și echipei lui trebuie să-i mulțumim pentru Olimpiada de Securitate Cibernetică prezentă de anul acesta pe lista competițiilor pasionaților de informatică. De ani buni se implică pentru a ghida elevii spre un viitor mai safe.

Următorul nostru vorbitor este specialist în programe de certificare și trainer de aproape 8 ani și, în cadrul companiei ECDL Romania, se ocupă cu dezvoltarea și livrarea unor module precum: 3D Printing, pedagogie digitală, dar și a altor programe de formare IT&C dedicate studenților. Să îl aplaudăm pe domnul Mihai Peca! Bine ați venit!”, îl introducea Denisa Sav.

“Care este superputerea ta?” Deopotrivă, adulți și copii, cu toții am visat să căpătăm superputeri și să salvăm „lumea”! Dar oare câți am reușit să devenim supereroi?! În această prezentare am aflat ce abilități poate avea viitorul Superman și ce trebuie să facem pentru a deveni eroul digital al viitorului!

„Îmi revine deosebita plăcere de a vi-l prezenta pe domnul Marian Naiman, profesor și chimist specializat în spectroscopie în infraroșu și cromatografie.” ne invita să-l cunoaștem eleva Broșteanu Eva-Maria. „Este membru de onoare al Astroclubului București, promovează astronomia pentru amatori și, în urma acestui fapt, un asteroid descoperit îi poartă numele că formă de recunoaștere a activităților sale. Astăzi ne va vorbi despre cum a luat premiul Nobel Niels Bohr pentru structura atomului și ce legătură are aceasta cu fizica cuantică.”

Și vă mai spunem noi că ne este de ani de zile un prieten foarte bun, care vine alături de noi ori de câte ori îi solicităm sprijinul, să ghidăm tinerii în domeniile științei.

Îmi face mare plăcere să îl invit să ia cuvântul pe unul dintre cei mai importanți români în inginerie, în cadrul Romanian In space Engineering (RISE). Ajutând la proiectul DropCoal, un studiu realizat de Agenția Spațială Europeana, a contribuit la dezvoltarea a multiple proiecte. Așadar, să îl invităm călduros pe Claudiu Cherciu pe scena!”, ne zicea cu entuziasm eleva Istrate Andra-Sara-Otilia.

Dar noi pe Claudiu îl cunoaștem de multă vreme. Datorită lui am trimis în stratostefă 3 proiecte, cu baloane meteorologice, ba chiar și un greier mic, pe nume Orbitic, dar asta e altă poveste… La Vianu ne-a arătat că poți să visezi mai mult decât avioane, mai precit sateliți, poți să visezi colaborări cu ESA, cu NASA, pentru că nu sunt vise, ci visuri realizate de aici, din România. Mulțumim pentru inspirație!

Vioreeeel Spîîîînuuuuu! Doamnelor și domnilor, vă spunem noi, dacă nu știți deja, că este un super specialist IT care a oferit multe societății (lui îi datorăm prima carte de Arduino pentru începători în limba română, scrisă și cu proiecte practice),

Viorel Spînu este un specialist activ în domeniul inteligenței artificiale și tehnologiei, cunoscut pentru activitatea sa în educație, dezvoltarea aplicațiilor și vorbit public. El a fost implicat în mai multe inițiative, inclusiv dezvoltarea unei aplicații denumite Brainstorm with AI Personas, care facilitează sesiuni de brainstorming utilizând “persoane AI” pentru a genera perspective diverse și soluții creative.” l-a introdus Iarina Dimoftache.

La Vianu SciTech Evo Fest a venit să ne inspire cu o super prezentare… Despre AI. Fără (prea mult) bullshit.

Iar dacă vrei să înveți AI, pe site-ul lui viorelspinu.com ai acces gratuit la un super curs.

,,Acum avem onoarea de a o primi pe scenă pe Ana Spînu! O elevă pasionată de AI și tehnologie şi unul dintre vorbitorii de astăzi. Bine ai venit Ana, suntem extraordinari de încântați să te avem azi alături de noi și-ți mulțumim că ai reuşit să ajungi la acest eveniment!”, prezentată de Sima Sonia.

Ana a chiliut de la ore pentru noi. O elevă super talentată, campioană națională la Debate, a venit în fața elevilor un pic mai mari, cu o prezentare despre cum poate un elev să folosească inteligența artificială zi de zi pentru a-și ușura viața? (prezentarea aici). E clasa a VIII-a acum, dar îi urăm succes să devină de la anul Vianistă.

Și nu în ultimul rând, invitat: George Butunoiu

Având o carieră impresionantă de peste trei decenii, George Butunoiu este bine-cunoscut în domeniul resurselor umane. A adus contribuții remarcabile la transformarea pieței de recrutare pentru poziții de top management, atât în țară, cât și pe plan internațional. Vă invit să îl ascultăm pe George Butunoiu, care ne va împărtăși perspectivele despre cariera sa și domeniul fascinant în care lucrează.”, ne spunea Mara Mihăilescu.

Am primit și câteva sfaturi, din perspectiva head-hunterul în căutarea canditatului perfect: „Contează Universitatea absolvită și mai puțin Facultatea”, „învățați teorie, aveți timp de practică”.

Iată-i și pe cei care au pregătit intro-urile, într-o ordine aleatoare…

Ce-mi place mie la acești copii frumoși este că se implică în foarte multe activități. Coordonați cu măiestrie de doamna profesoară de limba și literatura română, Lavinia Dumitrescu, acești elevi scriu o revistă, VIANEWS. În curând vor apărea aici articole cu întrebările adresate invitaților.

Să ne fie iertate stângăciile din plan tehnic, ecranele negre, delay-urile, etc. Dar țin să le mulțumesc Dariei, lui Matei, Marei și Iarinei pentru sprijin. Învață! Pe ici, pe colo, ne-a salvat un expert – Viorel Spînu.

Diriga apare rar în poze, pentru că a fost gazda perfectă și avut grijă să ne fie nouă bine, având mereu la îndemână pentru noi o apă, un ceai cald, o cafeluță, o ciocolată caldă, o inimă mare și o minte sclipitoare. Corina Elena Vinț – o super doamnă.

Cam așa se încheia prima parte, cu mine invitându-i pe cei prezenți să participe la partea a doua, la Vianu SciTech Evo Treasure Hunt. Dar despre acesta, în următorul articol.

În spatele cortinei au fost mult mai mulți, dar mi-e greu să-i precizez pe toți aici.

Câteva concluzii:

  • vianiștii, copii cu foarte mult bun simț, foarte deștepți, foarte implicați.
  • cadrele didactice din Vianu FOARTE implicate și bine coordonate – chiar am rămas foarte surprinși. Ultimul mare eveniment pe care îl organizasem în Vianu a fost în 2013.
  • este un lucru minunat când oameni sufletiști, cu creier mare, se implică în creșterea viitoarelor vârfuri din societatea românească.
  • este foarte mult de muncă la un astfel de eveniment, dar satisfacțiile sunt uriașe.
  • noi, ca țară, avem un potențial imens. Trebuie însă să MUNCIM constant și persistent ca să încercăm să ne atingem acest potențial. Vedem dureros diferența dintre copiii de la Vianu și copiii din alte licee sau școli… Educația este singura modalitate prin care la nivel individual și de grup putem să evoluăm.

Partea bună este că sunt mulți oameni care vor să ajute, dar au nevoie de cineva care să îi capaciteze. Noi, la Kidibot/Asociația Startevo, precum și alte ONG-uri sau grupuri de inițiativă, putem fiecare să facem o mică schimbare în bine. Ține de FIECARE dintre noi să ne facem viața mai frumoasă, să NU MAI AȘTEPTĂM tot timpul de la alții.

Mulțumim! Fără sprijinul partenerilor noștri nu am fi putut realiza acest eveniment. Mulțumesc tuturor celor implicați în organizare, prin a căror energie depusă am realizat un eveniment excelent!

Nu vă dați bătuți. Ridicați-vă deasupra superficialității generalizate care ne înconjoară. Evoluați!

Alina Ferșeta, președinte voluntar al Asociației StartEvo.

Fotografii Daria Oieru, Alina Ferșeta, Miruna Sofonea, Anca Tiribeja, Teodora Pîrvu și alții.

Cât de mult ți-a plăcut acest articol?

Dă click pe o steluță să votezi.

Nota medie 4.9 / 5. Număr de voturi: 45

Nu sunt voturi până acum. Fii tu primul care votează!

Mulțumim.

Vrei să ne dai follow?

Ne poți ajuta și cu un review pe Google pentru asociația noastră? 🙂
Ne-ar ajuta foarte mult.
Click aici sa ne dai review pe Google
Please?

Ne pare rău că nu ți-a plăcut acest articol!

Cum putem să îmbunătățim?

One thought on “Cum a fost la evenimentul „Vianu SciTech Evo Fest”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *