Cum a fost la „Vianu SciTech Evo Treasure Hunt”

5
(4)

Joi, 5 decembrie 2024, Asociația StartEvo a organizat la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” un super eveniment. Dacă în prima parte, la Vianu SciTech Evo TALKS ne-am lăsat inspirați de oameni minunați (detalii aici), partea a doua a devenit practică.

Participanții au fost puși la treabă, la Vianu SciTech Treasure Hunt. Împărțiți în echipe, au fost provocați să rezolve probe de gândire algoritmică, hardware, printare 3D, robotică, VR, și multe altele, gândite de cei de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”Asociația StartEvoECDL, Tp-LinkInstitutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București,  certSign, Eugen Demetercă, Viorel și Ana Spînu,. Ne-au sărit în ajutor și au coordonat probe Miruna Sofonea, Vladimir Bănuță, Andrei Vinț, Matei Ferșeta, Ilinca Micu, Ștefan Ferșeta, Alexandru Mateescu, Andrei Mateescu, Andrei Sofonea, Toma Dumitrescu și colegii lui de la Politehnică, Facultatea de Automatică și Calculatoarea, Manea Alexia Ioana, Macasoi Matei, Corcodel Alexandra Andreea, Stamatie Mihnea Stefan, Moisa Victor Gabriel.

În alte articole vă spuneam că mereu am încurajat elevii să susțină probe, să-și exerseze capabilități de coordonare și am apreciat implicarea copiilor care au activități pentru alți copii.

Parteneri:

19 echipe din 9 licee și școli gimnaziale diferite au acceptat provocarea, fără să știe ce trăznăi le-am pregătit în cele 22 de probe. De fapt 21, pentru că proba 13 – „Vând porc” (proba afișului în Word) a dat eroare 404, laptopul a crăpat și dus a fost, deodată cu proba noastră. Sau probe realizate în semi-întuneric pentru că siguranțele nu erau pregătite să primească atâta tehnologie în sala de sport.

Așadar, să le luăm pe rând…

Proba Crack IT!

Sau „Crack the code” propusă și gândită de partenerii noștri de la CertSign a venit cu o super provocare la care elevii s-au descurcat excelent. Au fost profesori care au încercat să-i tragă de limbă și să afle detalii înainte de probă, dar nu le-a mers. Au comunicat, în schimb, vorbind în termeni cibernetici, preocupați de educația privind igiena cibernetică în școli. Coordonatori Ionuț Florea și Valentin Necoară.

Proba ECDL 3D Printing

“Asta e mașina care topește plasticul și face orice obiect vrei tu!”, așa cum ne spunea Ștefan Peca, la doar 3 ani și jumătate.

Știm că un factor important atunci când vorbim despre 3D Printing îl reprezintă timpul! Din acest motiv, în cadrul acestei probe echipele au avut de personalizat un obiect folosind o aplicație de modelare, apoi au pregătit acel obiect pentru fabricare, totul sub presiunea timpului și totul în doar 5 minute! Tic-Tac!

Mulțumim Valentina Oprică!

Proba ECDL – ICDL robotics

O probă în care participanților li s-a pus la încercare creativitatea și gândirea computațională cu ajutorul roboților! Echipele au fost provocate să programeze robotul astfel încât acesta să navigheze pe un traseu surpriză. Ideea îi aparține prietenului nostru Mihai Peca, un super erou.

TP-Link Routing

Prietenii noștri de la Tp-Link au venit la Vianu SciTech Evo Treasure Hunt, nu cu una, nu cu două, ci cu trei probe. Un super mulțumesc! Romeo Boț, Alin Dragoș, Bogdan Uzum, ajutați și de voluntarul nostru de la Facultatea de Automatică și calculatoare, Toma Dumitrescu.

O provocare cu un proces de asamblare a unei soluții pentru networking. Pare complicat? Nu și atunci când echipamentele au fost etichetate (Router / Switch / AP / Controller), iar participanții le-au avut de interconectat din punct de vedere funcțional.

TP-Link Sertizare

Nu ai cum să participi la o probă practică de IT fără să știi să te ocupi de cabluri. Învățăm să sertizăm. Măcar un membru al echipei să se priceapă și să devină, în timp, „tipul de la cabluri”.

TP-Link Wifi

Am învățat să pregătim cablurile, am învățat să conectăm corect echipamentele între ele, dar ce facem cu wifi-ul? La această probă, când se conecta cineva la wifi specific, apărea un pop-up page cu o poză care conținea un cod/mesaj. Cum l-au găsit repede? Doar concurenții știu, noi știm doar că au avut punctaje bune.

ICI București – VR

Una dintre cele mai apreciate probe a fost cea în care participanții au dat o fugă în realitatea virtuală unde au avut de rezolvat anumite misiuni. A fost interesat să vezi cum se coordonează membri echipei, în real și virtual, astfel încât să poată trece prin toate provocările.

Un mare mulțumesc lui Ionuț Petre care a a răspuns invitației noastre de la participa la eveniment, dar și colegilor lui Ionuț-Andrei Mocanu, Răzvan Duțescu, Mihai Apostol, coordonatori probă VR.

ICI București – IoT și Robotică

Echipa IoT: Sebastian Balmuş, Iustin Grigoraş, Cǎtǎlin Nițu. Ei au fost cei care au coordonat proba. Dar n-ai cum să nu te minunezi când vezi atât de multă imaginație în spatele acestor roboți construiți de ei și alte aplicații utile create pentru a ne ușura viața. Ca idee, știți de ROTLD? De la băieții de la ICI ne cumpărăm domeniile .ro pentru site-uri. 🙂

Imagini WOW cu Eugen Demetercă

Este evident o probă coordonată de Eugen Demetercă, domn’ profesor din nou alături de noi, parte din familia Știință și Tehnică, cu care avem multe proiecte împreună.

Și de data aceasta Eugen ne învață să folosim inteligența artificială pentru a crea imagini WOW. El este unul dintre primii care au avut un vernisaj expozițional cu tablouri create exclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale, dar și prelucrate un pic (mai mult) cu măiestrie de artist.

Ca să le stimuleze imaginația, i-a pus pe participanți să vină cu idei de imagini cât mai trăsnite, cât mai nebunești sau amuzante. Rezultatele le poți vedea în imaginile de mai jos.

AI cu Viorel și Ana Spînu

Dincolo de inspirația pe care ne-au dat-o la Conferință, au rămas cu noi și au coordonat și o probă practică. Cum vă spuneam, lui Viorel Spînu îi datorăm o carte super utilă de Arduino. Iar doamna directoare de la Colegiul Național Biligv „George Coșbuc” este foarte mândră, alături de dna inspectoare Ioana Cosma, să aibă parte de o asemenea elevă în școala sa – Ana Spînu.

Mulțumim, dragilor!

Tic-Tac Boom-Boom

O probă mult așteptată, coordonată de prietena noastră Miruna Sofonea, voluntar la Asociația StartEvo. Spargi codul, deschizi lacătul cu cifru, faci boom-boom? Nuuuu! Dai de bom-bom. Geamantanul era plin de bomboane și Tic-Tac. Concurenții aveau nevoie de ceva dulce pentru energie să ducă la îndeplinire provocările.

Asamblare calculator

Oare cât de greu o fi să-ți bagi nasul și să schimbi sau să adaugi piese în calculator?

Fix cu „băiatul de la IT” nu am încă poză, dar apare în video-ul de mai sus Moisa Victor Gabriel, voluntarul nostru de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Concurenții au avut de pus la loc într-u calculator o placă video, un hard disk SSD, o memorie RAM, etc.

„Vând porc”

Proba de Word a dat eroare 404. S-a dus cu tot cu calculator. Laptopul a murit, deși Matei a încercat mult timp să-l resusciteze.

Lingvistică

Vă întrebați ce caută o astfel de probă la un concurs cu provocări informatice? Vă spunem noi că în spatele rezolvării acestei probe e muuultă gândire algoritmică. A fost nevoie totuși de doi studenți voluntari coordonatori, Manea Alexia Ioana și Macasoi Matei, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare să corecteze repede lucrările.

IQ Games

Ștefan Ferșeta e de multă vreme coordonator al probelor de IQ Games ale Asociației StartEvo sau invitat să susțină ateliere în grădinițe, școli sau licee. Pe 5 decembrie a venit pentru concurenți cu provocarea de a rezolva niște „cuburi”, figurine printate 3D, alcătuite fiecare din 7 componente, dar care se rezolvă prin tehnica japoneză de îmbinare a lemnului, fără cuie. Participanților, pe ici, pe colo, le-a dat bătăi de cap, dar i-a și ajutat să învețe pașii, să se oprească un pic și să privească, să împartă piesele în categorii și apoi să le combine ușor.

Turnurile din Hanoi

Nu credem că există pasionat de informatică și tehnologie care să nu fi auzit vreodată de turnurile din Hanoi. Ei bine, dar câți dintre ei au exersat mutările? Informatic aflăm rezolvarea printr-a XI-a, cu metoda Divide et Impera.

Dar de data aceasta un campion internațional la informatică, Alexandru Mateescu, ICHB și o campioană națională la fizică, Ilinca Micu, o vianistă, voluntari vechi ai asociației noastre și coordonatorii probei, le-au cerut concurenților să rezolve proba privind-o și outside the box.

IQ Metal Links

O probă de pus creierul pe moațe și încrețit mintea, crează noi legături neuronale și te stimulează să nu abandonezi. Așa i-au întâmpinat Andrei Mateescu, un vianist de-a VI-a, medaliat național la informatică și Corcodel Alexandra Andreea, studenta noastră voluntară, de la Facultatea de Automatică și Calculatoare.

Tetra Tower Balance

Uneori în viață este nevoie de echilibru. Și când ajungi la echilibru lucrând în echipă, satisfacția este enormă.

Aveam nevoie de un tip echilibrat ca Stamatie Mihnea Ștefan, student la Facultatea de Automatică și Calculatoare, să coordoneze o astfel de probă.

Jingle Bells

Vladimir Bănuță, din familia Știință și Tehnică, dar și voluntar al Asociației StartEvo, a fost cel care le-a testat talentul muzical de a crea cu ajutorul AI, Jingle Bells-uri. Au ieșit tare haioase, iar altele ne-au surprins cu acuratețea lor. Bravo!

SciTech Art

Ce facem cu componentele vechi de calculator? Le aruncăm la colț de stradă? Evident că nu. Le demontăm și folosim componentele pentru a da viață unor noi tablouri WOW. Au coordonat cu măiestrie proba Andrei Vinț și Matei Ferșeta. Fire, taste, telefoane vechi, coolere, ceasuri, beculețe, Arduino, surse, plăci video, ssd-uri și multe alte mărunțișuri au fost folosite. Ce ne-a ieșit? Vom arăta curând.

PS – nu s-a ars nimeni la degețele cu lipiciul fierbinte. Doamne ajută!

Borcanul cu mesaje

„Lasă-ne un mesaj despre cum vezi tu viitorul!” îi invita Andrei Sofonea, coornonatorul probei și voluntar vechi StartEvo, pe participanți. Am strâns mesajele într-un borcan și le vom citi la următoarea ediție.

I can fly!

Mi-am dorit tare mult această probă, la care mi-au sărit în ajutor pentru coordonare doi profesori de educație fizică și sport: doamna Stan-Cristache Ionela și domnul Rus Alexandru.

Avioane! Hai să zburăm cât mai departe, dar să plecăm cu o bază, un pic de matematică (și fizică) și să evoluăm spre științe spațiale cu aeromodele care îl vor ajuta în viitor pe Ravi Prakash, prietenul nostru, inginer NASA, responsabil de parașutarea Roverelor pe Marte.

Zburați cât mai sus, copii frumoși!

Echipe vianiste, elevi din Colegiul Național „Constantin Brîncoveanu”, din „Neculce”, din Școala Gimanzială „Pia Brătianu”, participanți din „Ion Heliade Rădulescu”, Liceul „Niclae Steinhardt” și alte două școli private, elevi din Alexandria, etc. au răspuns provocărilor noastre. Felicitări, tuturor!

Noroc cu Eugen și selfie-urile lui, avem poze cu aproape toate echipele.

Ne-am distrat, am concurat, dar cine a câștigat? – TOȚI!!!

Mulțumim încă o dată sponsorilor pentru premii:

  • Super cărți și notesuri de la Cărturești (mesajul de pe agendă e superb „Aer proaspăt pentru minte”),
  • cadouri trăznite de la Mind Blower: ceasuri, iubi-beari luminoși și drăgăstoși, seifuri portabile,
  • certSign – a oferit tuturor profesorilor cartea domnului Mironov „Jurnalul Noului drum al mătăsii”, elevilor mandarine și dulciuri, voluntarilor și coordonatorilor de probă pizza și alte câteva memory stick-uri, pixuri și gadget-uri,
  • ECDL – cursuri AI, agende și pixuri,
  • tricouri de la TP-Link (dar și alte super materiale pe care le vom folosi la o nouă probă, curând, în ianuarie),
  • ICI București ,
  • apa Dorna de la Coca-Cola Hellenic România a venit ca o gură de aer proaspăt pentru a ne reda energie să finalizăm probele,
  • reviste Știință și Tehnică,
  • dna Tobă a răsfățat organizatorii cu ciocolată caldă și ceva dulce,
  • Asociația Părinților din Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” cu alte mini sandwich-uri pentru o gustărică.

Nimeni nu a plecat acasă cu mâna goală. Nici măcar portarul.

Deși toți au fost câștigători, unii au plecat acasă cu mai multe premii, muncite pe parcursul a aproape 4 ore. Cea mai grea misiune a avut-o doamna profesoară Laura Ungureanu, care împreună cu domnul profesor Ioneci Claudiu au avut de centralizat și calculat rapid rezultatele.

Nu puteam lăsa nepremiați voluntarii și coordonatorii de probe

Așa se încheia Vianu SciTech Evo Treasure Hunt. Aceștia sunt doar o parte dintre cele 34 de minți splicitoare (33 de elevi + diriga – doamna profesoră Corina Elena Vinț) și suflete voluntare, vinovate pentru setea cu cunoaștere și idei care, cu ajutorul Asociației StartEvo și a tuturor celor implicați (cu scuzele de rigoare celor pe care n-am apucat să-i precizez cu numele, măcar în treacăt), au prins viață într-un super eveniment: Vianu SciTech Evo Fest. Țineți minte acest nume, pentru că revenim la anul.

Pe curând,

Alina Ferșeta, președinte voluntar al Asociației StartEvo.

PS – au apărut alte poze, în ordine aleatoare

Video realizat de Anca Tiribeja. Mulțumim!

Reels pentru social media pregătice de Tudor Popescu și Georgia Tudor, elevi de gimnaziu.

Fotografii realizate de: Anca Tiribeja, Eugen Demetercă, prietenii de la TP-Link, Ionuț Petre și colegii de la ICI, Teodora Pîrvu.

Cât de mult ți-a plăcut acest articol?

Dă click pe o steluță să votezi.

Nota medie 5 / 5. Număr de voturi: 4

Nu sunt voturi până acum. Fii tu primul care votează!

Mulțumim.

Vrei să ne dai follow?

Ne pare rău că nu ți-a plăcut acest articol!

Cum putem să îmbunătățim?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *