Cum au învățat niște copii despre criptomoneda primind câțiva dolari în cont
Aseară am făcut un test foarte interesant. Timp de o oră, niște copii deștepți au învățat despre criptomoneda + blockchain.
Partea cea mai interesantă a fost când am intrat în chestii practice. Trainerul le-a dat niște Ethereum, în valoare de câțiva dolari, moment în care le-au sticlit ochii și au început să li se miște rotițele. Evident, și acum se uită în portofelele lor virtuale pe Android. O nouă lume s-a deschis pentru ei.
Și mai distractiv a fost azi dimineață, când au văzut variația (spre statisfacția lor și insatisfacția mea, pozitivă). Aseară aveau 19 USD, dimineața aveau echivalent 24 USD. Eu le tot explicam: ”Tati, să știți că nu toate sunt roz cu monezile astea, majoritatea oamenilor care fac genul ăsta de tranzacții speculative pierd bani, nu câștigă.”
După câteva minute, vine unul la mine ”Tati, a scăzut 7% Ethereumul :(”. Eu, foarte fericit pentru că ei au văzut că nu tot ce zboară se mănăncă.
Acum, sunt câteva considerații:
- trăim într-o țară unde educația financiară este aproape zero absolut (cu câteva excepții notabile). Nici adulții nu stau prea bine la acest capitol, dar mai ales copii.
- conceptul de criptomoneda este unul la care eu personal am mari rezerve, ca să fiu finuț. Conceptul de blockchain este unul pe care îl iubesc, dar criptomoneda … aici e poveste lungă.
- copiii au mintea odihnită și pot înțelege concepte tehnologice mult mai complexe decât adulții, dacă sunt prezentate corecte. Artificial Intelligence, Quantum Computing, Crypto, Cybersecurity, Bio-Programare Genetică, Robotică, etc, etc… Evident, partea filosofică e prea grea pentru ei, dar partea tehnică este accesibilă;
- educația prin joacă, practică, cu exemple, este mult mai eficientă.
De ce am făcut acest training, de test? Pentru că pe 1 ianuarie îi povesteam celui mare (clasa a VI-a) despre tehnologia din spate și în câteva minute deja căuta pe net software-uri să testeze minarea de criptomonedă. S-a oprit când a început să ”țipe” BitDefenderul, moment în care i-am spus că o sa facem niște teste pe un mediu de control. Dar mi s-a părut util să afle mai multe lucruri de la cineva care este mai în domeniu decât mine.
Aceste cursuri de tehnologie, precum cel de programare, cybersecurity (si nu numai) mi se par ca le dau aripi copiilor. Iar asta e mult mai bine decât să stea și să piardă vremea online cu mindless enterainment.
Voi ați dori o așa experiență?