Cum mi-am ajutat copiii să citească mai mult cu ajutorul ideilor din cărțile de dezvoltare personală
Una dintre cele mai bune cărți de dezvoltare personală pe care am citit-o în ultimii ani este, de departe, Atomic Habits, de James Clear, pe care v-o recomand călduros. Datorită acestei cărți, eu personal, de 1.5 ani încoace mi-am dezvoltat o serie de obiceiuri bune, precum mâncat 2 mere pe zi (eu, care am mâncat maxim 100 mere toata viața mea înainte), la a alerga săptămânal în jurul bălții din cartier, etc.. În continuare am ceva burtă excedentară, dar merge în direcția bună. 🙂
Conceptul de bază din carte este următorul: ca să ajungi departe, cea mai bună variantă este să faci mici progrese continue, pe o perioadă lungă de timp.
După care, m-am gândit dacă nu aș putea să folosesc ce scrie acolo să-mi motivez copiii personali + alte câteva sute de mii de pe Kidibot să facă anumite lucruri pe care ar trebui să le facă dar din varii considerente nu le fac. Cam aceleași probleme pe care le au majoritatea părinților din țara asta 🙂
Așa că, inspirat din această carte, am creat Kidibot Reading Challenge în luna februarie, pe care am lansat-o underground. Rezultatele au fost spectaculoase. Majoritatea copiilor care s-au înhămat la aceasta provocare au finalizat-o cu succes, iar mămicile ne-au dat un feedback excepțional. Chiar a mers. :))
Așa că acum am zis să o repetăm, într-o formulă îmbunătățită.
Pam, pam!
Pachet: Kidibot Reading Challenge + Clubul de Lectură Kidibot (Kids4Kids)
Cum funcționează:
În primul rând, copilul trebuie să facă o PROMISIUNE PUBLICA, SOLEMNĂ.
”Eu, Vasilică, elev în clasa a III-a D de la Școala Nr. 2 din Tecuci, promit ca timp de 7 zile voi citi minim 2 minute, în locația X din casă, după acțiunea Y.”
De ce publică?
Pentru că este o presiune mai mare să nu abandoneze, dacă el conștientizează că mulți alții știu că s-a înhămat la acest challenge. Nu vrei să pici de fraier/neserios dacă abandonezi, nu-i așa? 🙂
De ce 2 minute?
Pentru că este un drum mult mai lung de la a nu face nimic la a face primul pas, decât de la primul pas până la al 1000-lea pas. Pentru că 2 minute este foarte puțin. Și întotdeauna este mai greu să te apuci de ceva decât să continui acel ceva. Majoritatea copiilor care s-au apucat să citească ”2 minute” au stat mult mai mult să citească.
De ce 7 zile?
Pentru că orice călătorie de 1000 de pași începe cu primul pas. 7 zile. După care alte 7 zile. După care alt pas….
De ce trebuie să specifice locația X unde va citi?
Pentru că asocierea într-o anumită acțiune și un loc va crește șansele de se întâmpla.
De ce trebuie legată acțiunea de a citi de o altă acțiune?
Pentru că cel mai ușor un obicei se deprinde dacă îl legați de alt obicei. Sunt o grămadă de studii care arată asta.
De ce trebuie ulterior să raporteze succesul zilnic, pe o perioadă de X zile?
Pentru a crea obiceiul.
Am promis premii?
Nu. Pentru că nu am vrut să cream o asociere negativă între un obicei bun și o motivație falsă. Copilul trebuie să își facă obiceiul bun fără o motivație externă, care, atunci când dispare, face să dispară și obiceiul. Data trecută, TOȚI copiii care au finalizat Challenge-ul au primit de la noi câte o carte (Editura Arthur sau Editura Niculescu sau Robofun). Dar a fost o surpriză de final. Și acum, nu vom da nimic 🙂
La finalul celor 7 zile, dacă s-a ținut de treabă, copilul e fericit, e aplaudat și vine la CLUBUL DE LECTURĂ săptămânal, să interacționeze cu alți copii deștepți, ca el.
CLUBUL DE LECTURĂ KIDIBOT (Kids4Kids) – o dată pe săptămână
- Timp de o săptămână, zi de zi, copiii sunt implicați în Kidibot Reading Challenge
- Odată pe săptămână are loc o întâlnire cu copiii, în care fiecare spune ce a reușit să facă, ce cărți a citit, să dea note, să recomande celorlalți ce a citit, dacă merită, etc..
Acest CLUB DE LECTURA KIDIBOT (Copii pentru copii) va fi condus de … un copil căruia îi place să citească foarte mult.
Și uite așa, mai motivăm copiii să se apropie de acele obiecte foșnitoare din celuloză, cu purici mulți și negri care stau cuminți pe multe rânduri.
O să facem diverse acțiuni prin joacă, astfel încât copiii să se distreze. Pentru că cititul este amuzant și benefic, nu-i așa?
Primul mentor este Oliver Ganea (clasa V-a, Colegiul Național Tudor Vianu), care își dorește să ajungă profesor de limba română când se va face mare, la fel ca mama lui.
Dacă și voi vreți să vă înscrieți în CLUBUL DE LECTURĂ KIDIBOT (COPII PENTRU COPII), puteți să o faceți mai jos.