De ce e mai bine să bem din recipient de sticlă decât de PET?
- Produsele ținute în ambalaje de plastic se strică mai rapid
- Produsele ținute în ambalaje de plastic devin toxice pentru sănătate dacă stau în soare/căldură sau frig
- Majoritatea ambalajelor de plastic poluează foarte mult
Peste tot în jurul nostru avem ambalaje de PET.
Din păcate, majoritatea ajung la groapa de gunoi, sau, mai rău, în natură.
Statele Unite în 2021 au avut o rată de reciclare proastă de aproximativ 5% pentru deșeurile de plastic post-consum, în scădere de la nivelul maxim de 9,5% în 2014, când SUA au exportat milioane de tone de deșeuri de plastic în China și le-au socotit ca fiind reciclate.
Din păcate, reciclarea plasticului este greu de făcut.
Prima problemă este că există mii de materiale plastice diferite, fiecare având propria compoziție și caracteristici. Toate includ diferiți aditivi chimici și coloranți care nu pot fi reciclați împreună, ceea ce face imposibilă sortarea trilioanelor de bucăți de plastic în tipuri separate pentru procesare. De exemplu, sticlele din polietilen tereftalat (PET#1) nu pot fi reciclate cu cochilii PET#1, care sunt un alt material PET#1, iar sticlele verzi PET#1 nu pot fi reciclate cu sticle transparente PET#1 (de aceea Coreea de Sud a interzis sticlele colorate PET#1.) Polietilenă de înaltă densitate (HDPE#2), clorură de polivinil (PVC#3), polietilenă de joasă densitate (LDPE#4), polipropilenă (PP#5) și polistiren (PS#6 ) toate trebuie separate pentru reciclare.
V-am amețit? 🙂
Altă problemă este că plasticul ARDE. Deci, dacă aduni periodic cantități mari de plastic, riscurile de incendii sunt foarte mari!
Alta problemă este dată de stabilitatea plasticului.
Spre deosebire de metal și sticlă, materialele plastice nu sunt inerte. Produsele din plastic pot include aditivi toxici și absorb substanțe chimice și sunt, în general, colectate în coșurile de pe margine umplute cu materiale posibil periculoase, cum ar fi recipientele de plastic pentru pesticide. Potrivit unui raport publicat de guvernul canadian, riscurile de toxicitate din plasticul reciclat interzic ca „majoritatea mare a produselor din plastic și a ambalajelor produse” să fie reciclate în ambalaje de calitate alimentară.
O altă problemă este că reciclarea plasticului pur și simplu nu este economică. Plasticul reciclat costă mai mult decât plasticul nou, deoarece colectarea, sortarea, transportul și reprocesarea deșeurilor din plastic este exorbitant de costisitoare. Industria petrochimică se extinde rapid, ceea ce va reduce și mai mult costul noului plastic.
Majoritatea produselor din plastic existente pe piata contin diverse substante chimice care, in anumite situatii pot provoca probleme organismului uman. Deci, mai bine, sa incercam sa evitam plasticul. In schimb, ambalajele de sticla le putem refolosi de nenumărate ori sau le putem recicla de nenumarate ori. 🙂