Micro-Curs: Împrumuturile. Creditele

200 puncte bonus
1766 rezolvări
Romană

Autor quiz: JaguarulRosu22

4.8
(121)

Quiz despre împrumuturi/credite.
Înainte să răspundeți la chestionar, vă rugăm să citiți micro-cursul de împrumuturi

Stupidika este un iubitor de bacterii. A creat o bacterie care îi face pe copii să nu mai vrea să iasă afară la joacă cu prietenii. Luptă acum să distrugi atacul bacterian.

Micro-curs despre Credite/Împrumuturi

De ce ar lua cineva credite?

  • Pentru că nu ai suficienți bani ca să faci ce ai nevoie
  • Pentru că nu ai răbdare să aștepți până o să faci rost de toți banii necesari
  • Pentru că este mai eficient să folosești banii altora când investești, deoarece banii tăi au un cost mai mare (de multe ori) decât banii băncii (valabil doar dacă vrei să faci o investiție).
  • Din lăcomie
  • Din dorința de a fi “în rândul lumii” – presiunea socială poate să te influențeze să faci lucruri de care nu ai nevoie.

 

 

Ce credite sunt recomandate să-ți iei?

Cele cu costuri cât mai mici, evident. În România, poți să compari costul creditelor prin DAE (Dobânda Anuală Efectivă).
Și, în afară de costuri mici, ar trebui să iei doar credite doar care sunt oportune. Ce înseamnă un credit oportun?

Hai să-ți arătăm exemplu de credit inoportun: Să ai salariu mic, foarte puțini bani puși deoparte, dar să faci credit să-ți cumperi un telefon foarte scump, gen iPhone. Sau să ai foarte puțini bani și să iei credit să-ți cumperi o mașină scumpă. Nu face sens să dai niște bani pe care nu îi ai ca să cumperi niște lucruri de care nu ai nevoie ca să impresionezi niste oameni de care nu îți pasă.

Un credit oportun este un credit pe care îl faci să ai niște beneficii ulterioare mult mai mari decât costurile aferente.

 

Pe ce perioadă maximă poți să iei un credit?

Perioada pe care băncile acordă credit se întinde pe zeci de ani, depinde de destinația banilor. Băncile se uită la fiecare solicitant de credite și în funcție de predictibilitatea persoanei, vor hotărî în ce condiții vor da acel împrumut. Dacă esti neserios, ai mințit, ai păcălit pe alții, atunci banca se va gândi de două ori dacă te va împrumuta. Și, dacă până la urmă te va împrumuta,

Care e cel mai important element în relația de încredere cu cineva?

Dacă tu ți-ai face o bancă pe care ai numi-o ”Banca lui Matei” și ar veni un coleg la tine să-ți ceară cu împrumut 5 lei până mâine ca să își ia un suc, în ce condiții i-ai împrumuta banii?

Foarte probabil, cel mai important element ar fi predictibilitatea acelui om. Să te asiguri că ti-i poate înapoia la momentul agreat, așa cum a promis.

Penalitățile de întârziere

Ai împrumutat unui prieten 100 de kidicoini, cu o dobândă de 10 kidicoini, și nu ți i-a returnat când a promis. Ce neserios! Va trebui să-ți plătească acum penalități de întârziere. Ce sunt acestea?

Penalitățile de întârziere sunt niște bani solicitați suplimentar  față de dobânda stabilită inițial, pentru că te-a încurcat și nu ți-a înapoiat împrumutul la timp. Reține, un bancher întotdeauna va folosi întotdeauna banii deponenților pentru a acorda la rândul lui credite. Dacă cel căruia i-a acordat creditul este neserios, bancherul va trebui să găsească banii ca să-i dea deponentului inițial al banilor.
Când un împrumutat nu mai vrea/nu mai poate să mai plătească înapoi datoria, așa cum a promis inițial, atunci banca va încerca să găsească cu el o soluție, precum re-eșalonarea datoriei pe o perioadă mai lungă de timp sau să execute un bun al persoanei împrumutate.

 

Relația dintre încredere și capacitatea de a te ține de promisiunea făcută

Prietenul tău, David, ți-a cerut cu împrumut o tabletă. Ți-a promis că marți dimineață ți-o aduce, ca să o poți folosi și tu. Dar nu se ține de cuvânt și te duce cu vorba. Ce se întâmplă după ce cineva îți promite ceva și nu se ține de cuvânt?

Răspunsul corect: Nu vei mai avea încredere în el niciodată. Pentru că predictibilitatea este extrem de greu de obținut și foarte ușor de pierdut. Și dacă o persoană te-a înșelat odată, sunt șanse maxime să o facă și în viitor.

Cine îți poate acorda un credit

Un credit/împrumut poate să-ți fie acordat de către familie, prieteni, cunoscuți sau necunoscuți, companii, bănci sau alte instituții. Fiecare vin cu plusuri și minusuri. Unele dintre opțiuni au costuri uriașe, altele sunt cu riscuri mari pentru tine.

Dacă ai musai nevoie de un credit și nimeni din familia ta nu te poate ajuta, atunci cea mai bună variantă este să apelezi la bănci. Activitatea băncilor este reglementată de instituțiile statului și sunt cele mai sigure.

 

Care este cea mai bună variantă de costuri la un credit

În lupta cu Crocobeții orice avantaj contează. Trebuie să-ți faci implant de creier artificial, care să te ajute să gândești mult mai rapid. Un creier artificial model C3000 costă 100.000 kidicoini și tu nu ai acești bani. Trebuie să te împrumuți de la bancă. Ce ofertă alegi?

a              Dobândă la credit de 5% pe an

b             Dobândă la credit de 400% pe an

c              Dobândă la credit de 100% pe an

d             Dobândă la credit de 7% pe an

Evident, dobânda de 5% pe an este cea mai mică, deci și cea mai avantajoasă.

 

—————————————————————————————— –
Felicitari, ai ajuns la finalul cursului.
Acum te invit sa dai testul final.


După ce ai trecut prin MICRO-CURSUL despre ÎMPRUMUTURI ȘI CREDITE, te așteptăm să rezolvi quizul aferent.
Mult succes!

Îți place quiz-ul făcut de acest user Kidibot?

Click să votezi!

Pentru că ți-a plăcut acest test ...

Provoacă-ți prietenii tăi să răspundă și ei!

Ne pare rău că un utilizator Kidibot a făcut un quiz atât de slab!

Probabil că a fost sabotat de către Crocobeți. Hai să-l îmbunătățim!

Spune-ne cum putem să-l îmbunătățim.

Exemple de întrebări din quizul "Micro-Curs: Împrumuturile. Creditele"

  • Ce credite sunt recomandate să-ți iei?
  • Dacă tu ți-ai face o bancă pe care ai numi-o ”Banca lui Matei” și ar veni un coleg la tine să-ți ceară cu împrumut 5 lei până mâine ca să își ia un suc, în ce condiții i-ai împrumuta banii?
  • Tu ești bancher. Din banii luptătorilor care i-au depus la tine cu dobândă de 3% pe an, tu ai oferit cuiva un credit pentru care vei primi o dobândă de 5% pe an. Cel care a luat creditul, PiticulNeserios77, a cumpărat un artefact valoros cu acei bani. Dar acum nu mai vrea să-ți dea datoria. Ce faci?

Crezi că poți face un quiz mai bun decât Micro-Curs: Împrumuturile. Creditele?

Click aici
Probleme cu Micro-Curs: Împrumuturile. Creditele? Raportează!

Partener Principal:

Kidibot caută partener principal!

Susținători activi:

Kidibot este sustinut de Mega Image Kidibot este sustinut de Raiffeisen Bank Kidibot este sustinut de Mindblower Kidibot este sustinut de Interbrand Kidibot este sustinut de Zooku

Edituri prietene:

Kidibot este sustinut de Editura Niculescu Kidibot este sustinut de Editura Arthur

Parteneri educaționali:

Kidibot este sustinut de Știință și Tehnică Kidibot este sustinut de Astroclubul Bucuresti

Partneri pentru românii din afara granițelor:

Kidibot este sustinut de Ministerul pentru Rom\nii de Pretutindeni

KIDIBOT în lume:

USA | UK | MD | IT | RO
Platforma Educațională Kidibot folosește cookie-uri funcționale și de trafic pentru a putea ajuta copiii să citească și să învețe mai mult.
Total time: 1.1527080535889 s